Skip to content

Hier moet je rekening mee houden tijdens de hitte

Zon boven de wolken

De komende dagen wordt het tropisch warm in onze provincie. Omdat we deze warmte niet gewend zijn, is het handig om wat voorzichtiger te zijn. In dit artikel vind je een aantal tips om deze tropische dagen veilig door te komen.

Kan ik nog wel BBQ’en?

Doordat het droger is, ontstaat een natuurbrand makkelijker. Wees daarom voorzichtig met open vuur en gooi je sigarettenpeuken bijvoorbeeld niet zomaar in het gras of de berm. Wees ook voorzichtig met BBQ of kampvuur zodat je niet per ongeluk brand veroorzaakt.

Meer weten? Kijk dan op de site van de Brandweer.

Hoe zit het met douchen, zwembadjes vullen en de tuin sproeien?

Er is genoeg drinkwater, maar op warme dagen gaan we massaal de plantjes water geven en zwembadjes vullen. Daardoor kan het gebeuren dat de waterdruk minder wordt of dat er troebel water uit de kraan komt. Wees daarom zuinig met water en ga niet op piekmomenten (tussen 6 en 9 uur en 18 en 22 uur) de auto wassen of het pierebadje vullen. Sproei rond die tijd ook liever niet de tuin.

Lees hier meer over op de website van Waterbedrijf Groningen.

Kan ik overal zwemmen?

Door de warmte kan ook de kwaliteit van het zwemwater afnemen. Daardoor kan het gebeuren dat je op bepaalde plekken niet meer kunt zwemmen. Gelukkig zijn er veel plaatsen in de provincie waar je veilig verkoeling kunt zoeken in het water. 

Kijk op deze site van de provincie Groningen waar het zwemwater goed is.

Moet ik speciale maatregelen nemen voor mijn kinderen?

Het klinkt als een open deur maar met deze temperaturen is het belangrijk om rekening te houden met kinderen omdat zij deze temperaturen niet gewend zijn. De warmte kan gezondheidsproblemen veroorzaken terwijl dit vaak eenvoudig is te voorkomen.

  • Bied kinderen vaak iets te drinken aan. Ook als ze er niet om vragen. Extra vocht is belangrijk om uitdroging te voorkomen.
  • Zorg dat kinderen voldoende beschermd zijn tegen de zon. Bijvoorbeeld door tussen 12 en 16 de zon te vermijden en door ze voldoende in te smeren.
  • Plan geen activiteiten zoals sport in als het zo warm is of pas het spel aan.

Meer tips? Kijk dan op deze pagina van het RIVM.

En ouderen?

Ook ouderen zijn kwetsbaar tijdens deze warme dagen. Drink dus voldoende, probeer koelte op te zoeken als dat mogelijk is en stel bijvoorbeeld de boodschappen uit tot een tijdstip van de dag waarop het iets minder warm is.

Meer tips? Kijk op deze pagina van het RIVM.

Hoe zit het met mijn huisdieren?

Ook huisdieren hebben last van de warmte. Met extra drinkwater en een plekje in de schaduw kom je al een heel eind. Laat je hond, kat of knaagdier met deze hitte zeker niet achter in de auto. Daar is het al snel veel te warm.

Wil je extra hittetips voor jouw huisdier? Kijk dan op deze uitgebreide pagina van de Dierenbescherming.

Hoe lang blijft het warm?

De warmte lijkt in ieder geval de komende dagen aan te houden. Wil je precies weten hoe warm het wordt? Kijk dan op de site van het KNMI, daar staan de laatste voorspellingen.

Hoe blijf ik op de hoogte?

Wil je van het laatste nieuws op de hoogte blijven? Dan is het handig om de Veiligheidsregio Groningen op Twitter te volgen. Daarop plaatsen we het laatste nieuws en berichten van onze partners. Ook op deze site zullen we updates plaatsen wanneer we nieuws te melden hebben.