Skip to content

Groningen opgeschrikt door een van zwaarste aardbevingen in provincie

Vanmorgen om 04.17 uur werden veel inwoners van onze provincie opgeschrikt door een van de zwaarste aardbevingen in onze provincie. ‘Het huis kraakte’, ‘Ik zat rechtop in bed’, ‘Wat een klap!’ zijn een paar reacties uit de vele reacties van mensen op social media. De beving bij Wirdum in de gemeente Eemsdelta werd op veel plekken in de provincie gevoeld. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 3.1 op de schaal van Richter.

Meer informatie over de beving vind je op de website van het KNMI. Waarom de aardbevingen nog door blijven gaan, legt Staatstoezicht op de Mijnen uit op hun website.

Hulpdiensten

Er kwamen geen meldingen voor hulpverlening binnen bij de meldkamer Noord-Nederland. De politie ging wel het gebied in om poolshoogte te nemen en om zichtbaar aanwezig te zijn. Waterschap Noorderzijlvest controleerde in een straal van 10 kilometer rondom Wirdum de kades, gemalen en sluizen.

Schade melden

Het is belangrijk dat mensen hun huis controleren op schade. Schade kan gemeld worden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), via 0800 – 4444 111 of via hun website. Als bewoners zich acuut onveilig voelen in hun huis, kan dat ook gemeld worden bij IMG.

Elkaar ontmoeten

De gemeente opende om 10.30 uur het dorpshuis in Wirdum aan de Fromaweg 2. Bewoners zijn van harte uitgenodigd hun verhaal te doen, zorgen te uiten en vragen te stellen. Meer informatie hierover en over de speciale inwonersondersteuning lees je op de website van gemeente Eemsdelta.

Voorbereiden op noodsituaties met Eerste Hulp Ben Jij

Aardbevingen zijn naast bijvoorbeeld overstroming, cyber of langdurige stroomuitval een van de risico’s waarmee we in onze provincie te maken hebben. Op onze website www.eerstehulpbenjij.nl lees je hoe je je kan voorbereiden op dit soort noodsituaties, bijvoorbeeld een aardbeving. Hierop vind je ook informatie en tips over wat je kunt doen als je een heftige situatie meemaakt.