Skip to content

Crisisorganisatie Groningen afgeschaald naar GRIP 0

De coronacrisisorganisatie van Veiligheidsregio Groningen is vrijdag 2 juli 2021 na 83 operationele bijeenkomsten (ROT’s en Operationeel Overleg) en 103 vergaderingen van het Regionaal Beleidsteam, groot en klein afgeschaald van GRIP 4 naar GRIP 0.

Bijzondere periode

In het laatste RBT blikte voorzitter Koen Schuiling met alle burgemeesters terug op een in alle opzichten bijzondere periode, die veel heeft gevraagd van de zorgsector, maar ook van de crisisorganisatie en onze netwerkpartners, zoals GGD Groningen, gemeenten, politie, defensie en OM.

440-duizend prikken

Inmiddels zijn in onze provincie zo’n 440.000 prikken gezet, waardoor een kwart van de inwoners al volledig is beschermd. De vaccinatiebereidheid is hoog en dat leidt ertoe dat er steeds meer kan en dat we steeds meer mogen.

Waakzaam

Het coronavirus is nog niet weg. Als veiligheidsregio en als crisisorganisatie houden we daarom ook in de zomermaanden de vinger aan de pols. Waakzaam is ook echt waakzaam. Als het nodig is schalen we meteen op.

Lokaal of regionaal maatwerk

Op maandag 12 juli overlegt demissionair minister Grapperhaus nog met het Veiligheidsberaad over de instrumenten en opties die ingezet kunnen worden mocht het nodig zijn om lokaal of regionaal maatwerk te leveren. Op maandag 16 augustus vergadert het Veiligheidsberaad over de laatste stap in het Openingsplan.

Dan gaat het bijvoorbeeld over het loslaten van de anderhalve meter, waarmee samenleving weer helemaal open zou gaan. Naar aanleiding van deze bijeenkomsten zullen onze voorzitter en vice-voorzitter met onze directie en crisisorganisatie overleggen over eventuele consequenties voor onze regio.

Voorzitter Koen Schuiling reikte een herdenkingsbeeldje uit aan alle burgemeesters, zo ook aan Sipke Swierstra, waarnemend burgemeester van Veendam