Skip to content

Bij spoed bel je 112. Ook op de camping in Spanje

Op de camping in Spanje, langs de snelweg in Duitsland en ook vanuit je hotelkamer in Oostenrijk kun je bij een noodsituatie het bekende 112 bellen. Sinds 1991 bestaat naast de nationale alarmnummers, het Europese alarmnummer 112. Als je dit gratis nummer belt in een van de lidstaten van Europa, word je automatisch doorverbonden met de alarmcentrale van dat land.

Alleen in nood bellen

Heb je een ongeluk gehad, ben je getuige van een misdrijf of verkeer je in een noodsituatie dan kun je dus in heel Europa terecht via het alarmnummer. Bedenk echter wel dat je alleen belt als het echt nodig is. Anders houd je de lijn onnodig bezet.

Mariska van de Meldkamer

Mariska van Meldkamer Noord-Nederland geeft in het onderstaande filmpje antwoord op de meest voorkomende vragen. Wil je liever de antwoorden lezen? Scroll dan verder naar beneden.

Meest voorkomende vragen

Vraag 1: Ik spreek geen Frans, kan ik dan wel geholpen worden als ik bij nood in Frankrijk het alarmnummer bel?

Antwoord: Absoluut. Naast de taal van het land, spreken de centralisten Engels of nog meer verschillende talen. Kom je er nog niet uit, dan is er altijd een oplossing.

Vraag 2: Als ik mijn enkel verstuik op de camping in Spanje, bel ik dan 112?

Antwoord: Nee, je belt alleen in noodsituaties het alarmnummer. Heb je een ongeluk gehad, ben je getuige van een misdrijf of verkeer je in nood, bel dan het alarmnummer.

Vraag 3: Kost bellen naar het alarmnummer geld?

Antwoord: Nee, het nummer is gratis te bereiken. Bedenk echter wel dat mogelijke vervolgacties wel geld kunnen kosten, zoals het vervoer naar het ziekenhuis. Ga daarom goed verzekerd op pad.

Vraag 4: Waarom is er een Europees alarmnummer?

Antwoord: Hoe fijn is het om de snelste hulp te krijgen door in heel Europa hetzelfde nummer te gebruiken. Want je weet het: 1-1-2, daar red je levens mee!

Europese 112-dag

Elk jaar op 11 februari (11-2) wordt de Europese 112-dag georganiseerd. Hij is in 2009 ingevoerd door de Europese Unie en heeft als doel (het gebruik van) het nummer onder de aandacht te brengen.

Ookal is het vanwege corona op dit moment niet mogelijk naar het buitenland te reizen, toch is het handig om te weten dat wanneer het wel weer kan, het nummer 112 in heel Europa beschikbaar is.