Skip to content

Brief aangepaste regels Horeca

Geachte heer, mevrouw,

Het coronavirus is nog steeds onder ons. Op verschillende plekken in Nederland zien we het virus weer oplaaien. In Groningen loopt het aantal besmettingen inmiddels ook op. Om verdere uitbreiding van de besmettingen te voorkomen, zijn nieuwe maatregelen nodig om te zorgen dat de horeca open kan blijven. Dat is in het belang van de horeca, de bezoekers en de samenleving.

We zien dat de meeste horecaondernemers binnen goed toezicht houden op de drukte. Hier zijn we erg blij mee. Maar de bezoekers in de horeca houden zich niet altijd aan de regels. Ook buiten zien we dat niet altijd voldoende afstand wordt gehouden. Op vrijdag‐ en zaterdagnacht tussen 2.00 en 3.00 uur is het buiten te druk. Hierdoor kunnen bezoekers geen 1,5 meter afstand houden. De drukte ontstaat door:

  • de rijen vanwege het noodzakelijke deurbeleid;
  • de verkoop van lachgas;
  • veel bezoekers van buiten Groningen.

Welke nieuwe maatregelen gelden vanaf vrijdag 31 juli 2020?

Onderstaande maatregelen gaan in per vrijdag 31 juli:

  • Voor alle horeca binnen de Diepenring geldt op vrijdag‐ en zaterdagnacht een toegangsstop om 1.30 uur. Vanaf dat tijdstip mogen er geen mensen meer naar binnen. Bezoekers die op dat moment binnen zijn, mogen blijven tot sluitingstijd.
  • Alle eetgelegenheden, nachtwinkels en loketten voor de verkoop van producten binnen de Diepenring sluiten vrijdag‐ en zaterdagnacht om 1.30 uur. Bezoekers die op dat moment nog binnen zijn, moeten het pand verlaten.
  • Alle terrassen binnen de Diepenring sluiten vrijdag‐ en zaterdagnacht om 1.30 uur. Bezoekers die op dat moment nog op het terras zitten, moeten het terras verlaten. Uiterlijk om 2.00 uur moet het terras opgeruimd zijn.
  • Op vrijdag‐ en zaterdagnacht mag er vanaf 1.30 uur geen lachgas worden verkocht binnen de Diepenring.
  • Ondernemingen die zich niet aan deze maatregelen houden, worden tijdelijk gesloten.

De maatregelen gelden voor onbepaalde tijd en worden wekelijks geëvalueerd. Indien noodzakelijk
kunnen de maatregelen uitgebreid worden naar andere dagen.

Wat als een ondernemer zich niet aan de maatregelen houdt?

We controleren continu. De tijd van waarschuwen bij drukte in de horeca is nu echt voorbij. Als we merken dat het te druk is, zal de zaak gesloten worden.

We snappen dat deze maatregelen grote impact hebben op de horeca en de bezoekers. In Groningen boekten we eerder goede resultaten door een actief preventief beleid. Aan de regels houden heeft effect. In Groningen is de situatie daardoor beheersbaar gebleven. Samen met u kunnen we dat zo houden.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief? Bel dan met de gemeente Groningen via 14 050. Of stuur een e‐mail via info@groningen.nl.

Met vriendelijke groet,
Koen Schuiling,
Voorzitter Veiligheidsregio Groningen