Skip to content

Ventilatoren en corona: wat moet je nu wel en niet doen?

Video Ventilatoren en corona

Het is warm en eigenlijk wil je niets liever dan even flink de ventilator of de airco aan. Maar kan dat eigenlijk wel? Sinds we in de coronacrisis zitten, zijn dingen die we altijd heel gewoon vonden ineens net even anders. Zo ook het gebruik van airco en ventilatoren.  

Hoe zit het dan? 

Het coronavirus kan zich namelijk via de lucht verspreiden. Is het dan wel handig om verkoelingssystemen te gebruiken die via luchtstromen werken? Volgens Groninger GGD-arts Machiel Vonk kan dat zeker wel maar moet je wel op een aantal zaken letten.

Link naar Youtube-video Dokter Vonk over ventilatoren.

Let op…. 

  1. Gebruik de ventilator/ airco niet op het moment dat er andere personen bij je in de buurt zijn dan alleen jij of je eigen gezin. 
  2. Airco is wanneer het om een vaste installatie gaat niet gevaarlijk. Maar wanneer je een ‘losse’ airco gaat gebruiken moet je ook hier rekeninghouden met anderen. Zitten er personen in de luchtstroom die niet tot je eigen gezin behoren, gebruik het systeem dan niet. 
  3. Ouders in het verzorgingshuis mogen een ventilator gebruiken wanneer ze een kamer voor zichzelf hebben. Maar zodra er anderen bij zijn, zoals de verzorging, dan moet het apparaat uit. 

De gouden tip van dokter Vonk 

Mocht je geen risico’s willen lopen dan kun je volgens Vonk het beste aan ‘dwarsventilatie’ doen. Dus zet twee ramen (of een deur) tegen elkaar open: ‘Dan heb je altijd een verkoelend windje om je heen en het helpt minstens net zo goed als een ventilator.’