Skip to content

Noodverordening van kracht in Veiligheidsregio Groningen

De recentste versie van de noodverordening gaat 11 mei 2020 van kracht. Deze aangepaste versie kun je onderaan deze pagina downloaden.

Hieronder vind je het nieuwsbericht van 3 april. 

Sinds 3 april is in de provincie Groningen een nieuwe noodverordening van kracht. De noodverordening is afgekondigd door de voorzitter van de veiligheidsregio, Koen Schuiling. Met deze nieuwe regels wordt verdere invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen waaronder het verbod op groepsvorming, maar ook het verbod op bezoek aan bepaalde zorginstellingen. Deze en andere maatregelen staan op Rijksoverheid.nl. De nieuwe noodverordening is hieronder als bijlage toegevoegd.

De belangrijkste maatregelen van de noodverordening op een rij:

  • Als algemeen advies geldt aan iedereen in elke situatie: houd anderhalve meter afstand
  • Wanneer je met 3 of meer personen samen bent, moet altijd anderhalve meter afstand gehouden te worden. Dit geldt alleen niet in de samenstelling binnen een gezamenlijke huishouding of samen spelende kinderen.
  • Let op, je mag je met 3 of meer personen samen ophouden waarbij de afstand in acht wordt gehouden, maar dat mag geen samenkomst worden. Dat is verboden, ook als de onderlinge afstand in acht gehouden zou worden. Een samenkomst is een openbare samenkomst of vermakelijkheid, zowel binnen als buiten. Je kunt dan bijv. denken aan een feest(je)
  • Hierop gelden enkele uitzonderingen, zoals uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen

Handhaving

De handhaving van de nieuwe noodverordening wordt gedaan door de gemeentelijke handhavers, BOA’s en de politie. Zij hebben de mogelijkheid om boetes uit te schrijven op het moment dat mensen zich niet aan de verboden houden. Echter, om het draagvlak voor de maatregelen in de samenleving te behouden is en blijft de lijn dat de handhavers mensen in eerste instantie zullen aanspreken op hun gedrag en wijzen op het belang van het in acht nemen van de regels. Zoals overal op straat mensen elkaar nu ook aanspreken.

Sanitairgebouwen op recreatieterrein dicht

In de nieuwe noodverordening staat dat toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en dergelijke gesloten moeten worden. De voorzitter vindt het risico te groot dat het op deze plekken niet lukt om de maatregelen met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand in acht te nemen. De recreatiebedrijven mogen wel open blijven voor gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven te maken, zoals bijvoorbeeld gebruikers van een stacaravan. Het verbod gaat gelden voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens.

Download de noodverordening

De meest recenter versie van de noodverordening kun je hieronder downloaden: