Meer weten over het coronavaccin?

Om jezelf en de mensen om je heen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccineren de belangrijkste stap. Hoe meer mensen zich laten inenten, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug.

Veiligheid en snelheid van ontwikkeling vaccins

Het vaccin is getest op tienduizenden mensen. Zo weten we zeker dat het ons goed beschermt tegen het virus. En dat het veilig is. Want voor het vaccin tegen corona gelden dezelfde strenge eisen als voor ieder ander vaccin.

Hoe werkt het vaccin dan?

Overal ter wereld wordt onderzoek gedaan naar vaccins tegen het coronavirus. Er zijn verschillende soorten, ieder met een eigen werking.

Wanneer kan ik mijn prik halen?

Inmiddels zijn we in Nederland begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. In het onderstaande overzicht kun je zien wanneer jij aan de beurt bent om het vaccin te halen.

Let op: de genoemde maanden zijn onder voorbehoud omdat dit erg afhankelijk is van werking, levering en distributie van de vaccins...

Maar ik heb nog wel wat vragen…

Dat is geen probleem. Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie bij het Amsterdam UMC bespreekt in het onderstaande filmpje de meest voorkomende feiten en fabels over het coronavaccin.  

Heb je het coronavirus al gehad?

Ook dan is het verstandig het vaccin te nemen. Het is mogelijk dat je na een coronavirusinfectie onvoldoende beschermd bent voor een nieuwe infectie omdat je niet genoeg antistoffen hebt aangemaakt.

De reactie van het  immuunsysteem verschilt per persoon. Sommige mensen zijn goed beschermd en sommige amper. Na twee Pfizer vaccinaties is dat in ieder geval negentig procent. Uit onderzoek is gebleken dat het vaccin veilig gebruikt kan worden na een doorgemaakte corona-infectie.

Zwanger en vaccineren

Voor de meeste zwangere vrouwen geldt een niet vaccineren beleid. Dat is niet omdat het vaccin niet veilig is, maar puur uit voorzorg omdat het vaccin niet getest is op deze doelgroep.

Risicogroep

Ben je zwanger en behoor je tot een risicogroep waarin hart -of longproblemen een rol spelen of heb je ernstig overgewicht? Dan wordt geadviseerd wel een inenting tegen het virus te nemen. Dit geldt ook wanneer je zwanger bent en wordt blootgesteld aan corona doordat je bijvoorbeeld in de zorg werkt.

Zwanger worden en vaccineren?

Op dit moment zijn er vooralsnog geen bezwaren tegen vaccinatie van mannen of vrouwen met een kinderwens of die op dit moment een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Toekomstige studies moeten deze veiligheid echter wel definitief bevestigen. Voor vrouwen die borstvoeding geven zijn er geen bezwaren het vaccin te nemen.

Start vaccinatie MartiniPlaza

In MartiniPlaza in de stad Groningen is vrijdag 15 januari gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers. Het complex is daarom gedeeltelijk omgebouwd tot vaccinatielocatie. Wat je moet weten, meenemen en hoe dat eruit ziet, zie je in het onderstaande filmpje of lees je via deze link.