Skip to content

Kinderen en een coronatest. Hoe werkt dat nou precies?

Kinderen op de basisschool moeten bij klachten thuisblijven en kunnen getest worden op corona. Dit geldt bij alle soorten klachten die passen bij het coronavirus. Sinds 8 februari gelden deze regels voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar.

Mijn kind is jonger dan 4 jaar

Kinderen tot 4 jaar mogen wel naar de opvang als ze verkoudheidsklachten hebben. Is er sprake van koorts, benauwdheid of veel hoesten, blijven ze thuis. De GGD adviseert om kinderen tot 4 jaar wel te testen vanwege een uitbraakonderzoek

Laat een kind in ieder geval testen bij:

  • Zware klachten zoals veel hoesten, koorts en/ of benauwdheid;
  • Een ernstig ziek kind. Overleg in dit geval met de huisarts of het kind getest moet worden;
  • Wanneer het kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona;
  • Bij klachten en contact met iemand met corona.

Kinderen van 4 t/m 12 jaar (op de basisschool)

Kinderen die naar de basisschool gaan moeten thuisblijven en zich laten testen bij klachten. Dit geldt dus bij zowel milde klachten (loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn) als bij zware klachten (veel hoesten, koorts of benauwdheid). Kinderen die af en toe hoesten, en kinderen die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven niet getest te worden als ze geen andere klachten hebben.

Een medewerker van de GGD test Floor op corona via een coronatest
(deze situatie is in scene gezet. Scroll naar beneden voor het bijbehorende filmpje).

Blijf ik ook thuis als mijn kind klachten heeft?

Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Kinderen vanaf 4 jaar moeten ook thuisblijven en getest worden als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.

Ik laat mijn kind niet testen

Heeft uw kind klachten en laat u het kind niet testen? Houd het kind dan tien dagen thuis. Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Uw kind mag weer naar de kinderopvang en/of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine.

Testafspraak maken voor kinderen

U maakt als ouder of verzorger een afspraak via 0800-1202. Kinderen vanaf 16 jaar mogen zelf bellen voor een testafspraak. Voor kinderen met een DigiD kunt online een afspraak maken. Houd het kind thuis totdat de testuitslag bekend is

Hoe gaat zo’n coronatest voor kinderen

Kinderburgemeester Floor en loco-kinderburgemeester Milou van de stad Groningen ondergingen beide een test op de testlocatie aan de Europaweg. Het tweetal maakte een vlog om aan alle kinderen van Groningen te laten zien hoe dat testen nou precies gaat.

Link naar Youtube-video waarin Floor en Milou zich laten testen.