Skip to content

Hoe gaat zo’n coronatest? Nou zo.

coronatest thumbnail van video

Vanaf 1 juni kan iedere Groninger met serieuze coronaklachten zich kosteloos laten testen op het virus bij de GGD in Groningen. Binnen 48 uur weet je dan of je besmet bent of niet. Maar hoe gaat zo’n test dan precies? 

Corona-alarm! 

Je hoest, voelt je niet lekker en hebt koorts. De alarmbellen gaan rinkelen. Is het corona of gewoon een griepje? Dat weet je alleen zeker met een coronatest. Je maakt via het landelijke nummer 0800-1202 een afspraak en gaat dan op de dag van de test naar de testlocatie.

Link naar Youtube-video over de werking van een coronatest.

Diep in neus en keel 

Op de testlocatie word je geholpen door een medewerker die via je neus en je keel met een soort wattenstaaf wat slijm afneemt. Dit kan een beetje vervelend zijn omdat het stokje diep in je neus en je keel moet om zo het beste resultaat te leveren. 

Vervolgens gaat het afgenomen materiaal naar het laboratorium en hoor je zo snel mogelijk of je besmet bent of niet. Wat wel goed is om te weten: vanaf het moment dat er klachten zijn tot de uitslag van de test is thuisquarantaine gewenst.  

Goed om te weten

Heb je (een of meerdere van) deze klachten: verkouden, keelpijn, benauwd, koorts, niets kunnen ruiken of proeven? Wacht dan niet te lang met testen. Kom alleen naar de testlocatie en vertrouw je iets niet met betrekking tot je klachten? Bel dan de huisarts. Zorg ervoor dat je niemand besmet, want alleen zo krijgen we corona onder controle.