Ga naar hoofdinhoud

Brandveiligheid logiesgebouw

Heb je een logiesgebouw? Bijvoorbeeld een vakantiehuisje, een hotel of een grote Bed and Breakfast. Houd dan rekening met speciale regels op het gebied van brandveiligheid.

Melding doen

Kunnen er meer dan 10 personen in het gebouw overnachten? Dan ben je verplicht om een melding brandveilig gebruik te doen bij de gemeente. Dan kan via omgevingsloket.nl. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om in het omgevingsplan op te nemen de meldingsplicht vanaf een ander aantal personen te laten gelden. Vraag dit daarom altijd na bij je gemeente.

Controle van brandveiligheid

Veiligheidsregio Groningen komt naar aanleiding van de melding regelmatig langs. Samen bekijken we dan of de locatie brandveilig is.

Brandmeldinstallatie

  • Een hotel van 250 m2 of groter of met minimaal 2 bouwlagen is verplicht om een brandmeldinstallatie te hebben.
  • Voor kleinere hotels, vakantiehuisjes en een Bed and Breakfast is een brandmeldinstallatie niet verplicht. In dat geval moeten er wel gekoppelde rookmelders aanwezig zijn.

Is er geen toezicht op de hotelkamers door bijvoorbeeld een bemenste receptie? En gaat het om kamers op een verdieping? Dan moet het brandalarm worden doorgestuurd naar de brandweer.

Nooduitgang

Zorg er voor dat de nooduitgang makkelijk te vinden is voor gasten.

Vragen?

Neem contact met ons op: Mail naar info@vrgroningen.nl of bel 088-1625000.