Ga naar hoofdinhoud

Brandveiligheid kinderopvang

Heb je een kinderopvang? Dan moet je rekening houden met speciale regels op het gebied van brandveiligheid. Naast de regels die gelden voor een bedrijfsgebouw. Let op: de informatie op deze pagina gaat niet over een gastouderopvang of peuterspeelzaal.

Vergunning nodig

Vang je meer dan 10 kinderen op? Dan ben je verplicht om minimaal vier weken voor ingebruikname van het bouwwerk een melding brandveilig te doen bij je gemeente. Dan kan via www.omgevingsloket.nl.

Controle van brandveiligheid

Veiligheidsregio Groningen komt naar aanleiding van de melding periodiek bij je langs. Samen bekijken we dan of de brandveiligheid op orde is.

Rookmelders of brandmeldinstallatie

Is de kinderopvang kleiner dan 200 m²? Dan heb je genoeg aan (gekoppelde) rookmelders. Is de kinderopvang groter dan 200 m²? Dan moet je een brandmeldinstallatie installeren. Dit is een alarmsysteem waarmee een brand zo vroeg mogelijk wordt ontdekt.

Melding naar de meldkamer

Heeft je kinderopvang meer dan zes slaapplaatsen op een verdieping? Dan moet de brandmeldinstallatie ook worden gekoppeld aan de meldkamer van de brandweer. De brandweer krijgt dan automatisch een melding als er brand is.

Slaapkamers op begane grond

Zorg ervoor dat de slaapplaatsen voor de kinderen zoveel mogelijk op de begane grond zijn. Bij een incident kunnen kinderen dan sneller in veiligheid worden gebracht.

Evacuatiebedden voor ontruiming

Zorg voor evacuatiebedden. Dit zijn losstaande bedden op wielen. In een noodsituatie kun je hier meerdere kinderen in zetten om de ruimte zo snel mogelijk te verlaten. Houd wel rekening met de draairichting en de breedte van de deuren van de ruimte.

Vragen?

Neem contact met ons op: Mail naar info@vrgroningen.nl of bel 088-1625000.