Ga naar hoofdinhoud

“Ik ben veel op pad en zit weinig op kantoor, dat past goed bij mij”

Naam: Tim
Leeftijd: 23 jaar
Functie: toezichthouder

Bijna een jaar werkt Tim nu bij Veiligheidsregio Groningen, als toezichthouder. Hij zit helemaal op zijn plek. Tim is veel op pad en heeft daardoor veel vrijheid. Doorgroeien binnen de veiligheidsregio zou hij op termijn wel willen, maar eerst heeft hij nog genoeg te leren binnen zijn huidige baan.

Wat houdt jouw werk precies in?

“Als toezichthouder ga ik langs bij verschillende soorten panden om de brandveiligheid te controleren. Dat kunnen panden zijn als winkels, scholen en kerken. Soms ga ik ook met de gemeente mee op controle naar een pand. Daarnaast voeren we controles uit bij evenementen. Op dit moment zijn we vooral heel druk met studentenpanden. We kijken dan of er rookmelders aanwezig zijn en of ze werken, of de aanwezige brandblussers gekeurd zijn en hoe het zit met de vluchtwegen. Ook controleren we een deel van de elektra en het onderhoud daarvan.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Ik begin vaak met een kopje koffie en het bekijken van mijn mail. Dan zoek ik uit naar welke straten ik moet voor controle en ga ik op pad. In de ochtend en middag probeer ik ongeveer vijf tot zeven studentenpanden bij langs te gaan. Tussendoor schrijf ik de brieven over de controle van het pand. In deze brieven staat of de brandveiligheid zo op orde is of dat er verbeteringen nodig zijn.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“Ik ben veel op pad en zit weinig op kantoor, dat past goed bij mij. Ik houd van die vrijheid. Ook vind ik het mooi om contact te hebben met de studenten en de eigenaren van de panden. Ik maak gemakkelijk een praatje met studenten omdat ze ongeveer even oud zijn als ik. Daarnaast vind ik het leuk om zo een kijkje te krijgen in het leven van studenten, want ik heb zelf nooit in een studentenhuis gewoond. De ene keer ziet het er best netjes uit, en de andere keer is het één grote bende!”

“Ik ben ook weleens op basisscholen en dan vind ik het mooi hoe de kinderen naar mij kijken, omdat ik een brandweeruniform aan heb. Ze zien mij dan echt als een soort held. Dat is wel bijzonder! Ik vind het heel gaaf om te kunnen zeggen dat ik werk bij de veiligheidsregio en de brandweer. Ik kende de organisatie eerst helemaal niet, maar sinds ik er werk vind ik het superinteressant. Ik heb ook al veel vrienden enthousiast gemaakt om hier te komen werken!”

“Ik heb al veel vrienden enthousiast gemaakt om ook bij de veiligheidsregio en de brandweer te komen werken”

Hoe zou je willen doorgroeien binnen de VRG?

“Dit is mijn eerste baan en ik werk hier nog niet zo lang, dus ik heb nog genoeg te leren in mijn huidige functie. Ik zit er inmiddels aardig in, maar er is ook nog genoeg dat ik niet weet. Maar op termijn, als ik op een gegeven moment ben uitgeleerd, zou ik best willen doorgroeien naar toezichthouder 1. Het lijkt me dan ook leuk om mijn kennis over te brengen aan andere mensen. Daarnaast zou ik wel bij de vrijwillige brandweer willen, maar ik woon helaas te ver van de kazerne vandaan. Misschien komt dat nog eens, als we een keer gaan verhuizen.”

Welk werkmoment was bijzonder en herinner je je nog goed?

“Vorig jaar mocht ik samen met een collega controles doen bij een meerdaags feest van een studentenvereniging in de stad. Van tevoren werd me al verteld dat ik maar oude kleren aan moest doen. Ik dacht: dat zal toch wel meevallen? Toen ik de eerste avond binnenkwam hing er gelijk al een sterke biergeur. Hoe verder ik kwam, hoe erger het werd.”

“De eerste dag plakte de grond een klein beetje en waren mijn schoenen nog aardig schoon, maar de volgende dag lag er een paar centimeter bier op de grond. De laatste dag moest ik bijna zwemmen door het bier. Al mijn kleren waren vies. Omdat de brandveiligheid de eerste avond niet op orde was, moest ik er de twee avonden daarna weer naartoe. Maar dat was geen verrassing en hadden we al wel aan zien komen, hoor. Het was in ieder geval een bijzondere ervaring, die ik niet snel zal vergeten!”